عناوین مهم این مقاله:
تاریخچه فست فود
فست فود یا غذای فوری تاریخچه ای به قدمت عمر انسان دارد. در دوران کهن انسان ها عادت داشتند گوشت شکار را دودی یا نمک سود کنند و در مسیر های طولانی از آن استفاده کنند، شاید اولین نوع غذای فوری بدین شکل باشد. بعدتر در روم باستان دکه هایی بوده اند که نان و زیتون می فروختند یا درآسیای دور فروش رشته فرنگی روی گاری رواج داشت، و هر یک این موارد می تواند اساس رستوران هایی باشند که امروزه ما به عنوان فست فود می شناسیم.
تمایل ما انسان ها به غذاهای حاضری و یا سریع حاضر شونده ، قدمت دیرینه دارد.
اولین فست فود دنیا
اولین فست فود به شکل امروزی آن در سال 1912 با نام اتومات در نیویورک افتتاح شد. شیوه کار این رستوران به این شکل بود که محفظه هایی با غذای گرم تعبیه شده بود و مشتریان با استفاده از دستگاه های سکه ای اقدام به خرید غذا می نمودند. بعدها در دهه 1940 رستوران های مک دونالد پا به این عرصه نهادند. پاتریک مک دونالد ابتدا از دکه ای شروع به کار کرد و غذای تولیدی اش نوعی استیک با گوشت چرخ کرده بودند.
او این غذا را از زادگاه خود بندر هامبورگ به آمریکا آورد و پیش از آن روس ها بودند که این غذا را در هامبورگ با عنوان استیک تارتار سرو کردند.
نگاهی به تاریخچه فست فود و غذاهای فست فودی
اگر نگاهی به منو فست فود ها داشته باشیم شاید پیتزا نسبت به تمامی غذا ها تاریخچه دور و دراز تری داشته باشد. گفته شده در زمان لشکرکشی سپاه ایران در دوره ساسانی و جنگ های امپراطوری ایران و روم، سربازان خمیری را روی سپر هایشان پهن می کردند و روی آن مواد خوراکی و سبزیجاتی به دلخواه اضافه می کردند و در مسیر های طولانی زیر نور آفتاب و در اثر گرما به آرامی پخته می شد.
این غذا در امپراطوری روم به جنوب ایتالیا انتقال داده شد و در آن جا تا مدت ها به عنوان غذای فقرا شناخته میشد تا این که آشپز دربار رافائل اسپوزیتو با اضافه نمودن پنیر و گوجه فرنگی آن را به مشهورترین غذای ایتالیا تبدیل کرد.
از دیگرعناصر تشکیل دهنده غذاهای فست فود سوسیس و کالباس هستند که ابتدا به صورت دستی و سنتی در یونان و روم شرقی رواج داشت، و نوع دیگری از ذخیره سازی برای استفاده بلند مدت از فرآورده های گوشتی به حساب می آمد،و بعدها در چین و هند با اضافه نمودن ادویه جات و ترکیبات دیگر طعم آن را بهتر نمودند.
اما جالب است بدانید ایرانیان در این زمینه نیز استعداد به خرج دادند و پس از جنگ جهانی دوم نوعی از بهترین ژامبون ها توسط دو تن از مهاجرین ارمنی در کارگاه هایی در گیلان و تهران تولید می شد به گونه ای که انگلیسی ها برای صدور چند تن از این نوع سوسیس و کالباس برای سربازان خود با آنان قرارداد بستند.
تاریخچه فست فود در ایران
مشتاقیم برای شما از تاریخچه فست فود در ایران بگوییم. از اولین فست فود های تهران در دهه های ۱۳۲۵ تا ۱۳۵۵ می توان ساندویچ فروشی اختیاری را نام برد که در ابتدای خیابان لالهزار نو، جنب سینما متروپل قرار داشت، بسیار مشهور بود و ساندویچ های کالباس آن از نظر طعم و مرغوبیت نظیر نداشتند . پیش از آن همه رستوران را با چلو خورش و چلو کباب می شناختند و غذای لقمه ای در بین ایرانیان رواج نداشت.
اولین مورد خوردن غذا به صورت لقمه ای یا ساندویچی در بین سربازان قذاق دیده شد که در پاسبانی خانه اعیان و اشراف، بخشی از آبگوشت خود را به صورت گوشت کوبیده نگه می داشتند، لای نان می پیچیدند و در ساعات دیگر می خوردند.
از سال ۱۳۳۲ به بعد، ساندویچ فروشی ها در تهران علاوه بر کالباس و سوسیس و ژامبون، ساندویچ هایی مناسب ذائقه ی ایرانی مانند کتلت، استیک، سالاد اولویه، مغز، مرغ، تغممرغ و کوکوسبزی نیز ارائه می نمودند.
اولین پیتزافروشی اما با عنوان پیتزا داوود در خیابان نوفل لوشاتو، کوچه لولاگر شروع به کار کرد و بعد تر رستوران پنتری توسط یکی از فارغ التحصیلان دانشگاه پلی تکنیک کالیفرنیا در تهران افتتاح شد و دارای سه نمایندگی در خیابان ویلا، خیابان شاه عباس سابق و مشهد بود. هردو مورد هم اکنون فعال هستند و به مشتریان جدید و قدیم خدمات ارائه می دهند.
در مقابله با موج حملاتی که علیه صنعت فست فود صورت میگیرد، صاحبان این صنعت پُرسود خیلی سعی کردهاند تا عبارت فست فود (fast food) را از ذهن مردم پاک کنند و به جای آن عبارت “رستورانهای خدمات فوری” را جا بیندازند، اما مردم در سرتاسر دنیا به این نوع غذا میگویند: “فست فود”.