فست فود یعنی چه؟
فست فود که به آن غذای سریع یا فوری هم میگویند، غذایی است که به سرعت طبخ و آماده میشود.
فست فود در مورد غذاهای خانگی به کار نمیرود و در رستورانها تهیه میشود. از فست فودهای محبوب و پر طرفدار میتوان به پیتزا و همبرگر اشاره کرد.
تاریخچه فست فود
فست فود یا غذای فوری تاریخچهای به قدمت عمر انسان دارد.
تمایل ما انسانها به غذاهای حاضری و یا سریع حاضر شونده، قدمت دیرینه دارد.
در دوران کهن انسانها عادت داشتند گوشت شکار را دودی یا نمک سود کنند و در مسیرهای طولانی از آن استفاده کنند. شاید اولین نوع غذای فوری بدین شکل باشد.
روم باستان اولین جایی بود که غذای آماده برای فروش داشت و در دکههایش نان و زیتون میفروختند؛ جمعیتی از این شهر در بلوکهای آپارتمانی چند طبقهای به نام insulae زندگی میکردند که آشپزخانه نداشتند و مجبور بودند از فروشندگان مواد غذایی غذا بخرند.
در آسیای دور نیز فروش رشته فرنگی روی گاری رواج داشت. هر یک از این موارد میتواند اساس رستورانهایی باشند که امروزه ما به عنوان فست فود میشناسیم.
اولین زنجیره همبرگر در ایالات متحده White Castle در سال 1921 توسط بیلی اینگرام و والتر اندرسون افتتاح شد.
آنها منوی کوچکی با همبرگرهای ارزان داشتند و آنها را به تعداد زیاد میفروختند.
برادران مک دونالد نیز اولین مک دونالد را در سال 1948 افتتاح کردند. بلافاصله پس از آنها، دیگران شروع به باز کردن فست فودهای زنجیرهای خود کردند.
مک دونالد امروزه به عنوان بزرگترین و محبوبترین شبکههای رستورانی جهان شناخته شده است. بسته بندی مک دونالد با لوگوی معروف خود برای همه شناخته شده است.
برای دیدن تنوع طرح و مدلهای بسته بندی فست فود وارد لینک شوید.
اولین فست فود جهان
اولین فست فود به شکل امروزی در سال 1912 با نام اتومات در نیویورک افتتاح شد. شیوه کار این رستوران به این شکل بود که محفظههایی با غذای گرم تعبیه شده بود و مشتریان با استفاده از دستگاههای سکهای اقدام به خرید غذا مینمودند.
بعدها در دهه 1940 رستورانهای مک دونالد پا به این عرصه نهادند. پاتریک مک دونالد ابتدا از دکهای شروع به کار کرد و غذای تولیدیاش نوعی استیک با گوشت چرخ کرده بود.
او این غذا را از زادگاه خود بندر هامبورگ به آمریکا آورد و پیش از آن روسها بودند که این غذا را در هامبورگ با عنوان استیک تارتار سرو کردند.
انواع فست فود
همبرگر:
همبرگر غذای محبوب عاشقان گوشت است. همبرگرها انوع مختلفی دارند که از معروفترین آنها میتوان به چیز برگر اشاره کرد.
در این مقاله بخوانید: تاریخچه همبرگر + طرز تهیه همبرگر خانگی
پیتزا:
پیتزا از پر طرفدارترین غذاهای جهان است که با تنوع زیادی که دارد، توانسته هر فردی با هر ذائقهای را راضی نگه دارد.
در این مقاله بخوانید: اسم انواع پیتزا همراه عکس
ساندویچها:
نوع دیگری از فست فودها ساندویچ کالباس یا سوسیس هستند. ساندویچها اگر پر ملات باشند و به صورت ویژه با قارچ و پنیر سرو شوند، علاقه مندان بیشتری خواهند داشت.
در این مقاله بخوانید: طرز تهیه بیکن صبحانه | 2 دستور پخت خوشمزه
مرغ سوخاری:
مرغ سوخاری نیز از غذاهای لذیذی است که در کنار یک سینی سیب زمینی سرخ کرده و سالاد کلم سرو میشود که این ترکیبها کنار هم یک غذای دلچسب را میسازند.
در این مقاله بخوانید: روز جهانی مرغ سوخاری + 9 حقیقت جالب از آن
مضرات فست فود
پوکی استخوان:
زیاده روی در مصرف فست فود احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش میدهد. همچنین به دلیل مصرف نوشابه در کنار این غذاها، جذب کلسیم کاهش مییابد و نقش موثری در احتمال ابتلا به پوکی استخوان دارد.
چاقی شکم و پهلوها:
به دلیل اینکه فست فودها در روغنهای مضر تهیه میشوند، چربی خون را افزایش میدهند و باعث اضافه وزن میشوند. این چاقی معمولا در ناحیه شکم و پهلوها ایجاد میشود. عاشقان فست فود نسبت به دیگر افراد مواد معدنی و مفید کمتر و نمک و چربی بیشتری دریافت میکنند.
بیماریهای دستگاه گوارش:
مصرف مداوم فست فود به دستگاه گوارش نیز آسیب زیادی وارد میکند. نفخ معده، زخم معده، رفلاکس معده، سرطان معده و روده بزرگ از رایج ترین این بیماری ها است.
حساسیتهای پوستی:
به دلیل اینکه در تهیه فست فودها از ادویه های مختلف و مواد نگهدارنده استفاده می شود، با مصرف بیش از حد آن انواع حساسیت های پوستی، خارش، کهیر و حتی حساسیت های تنفسی ایجاد می شود.
بیماریهای قلبی عروقی:
مصرف زیاد فست فود خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. کسانی که مصرف فست فود زیادی دارند، ذائقه شان به شوری عادت می کند و دیگر وعده های غذایی خود را نمک بیشتری مصرف می کنند. همین باعث می شود تا فشار خون افراد افزایش پیدا کند و دلیلی برای بیماری های قلبی عروقی شود.
نگاهی به تاریخچه پیتزا
اگر نگاهی به منو فست فودها داشته باشیم، شاید پیتزا نسبت به تمامی غذاها تاریخچه دور و درازتری داشته باشد.
شاید هم به همین دلیل است که امروزه تنوع زیادی در ابعاد، مدل و ترکیبهای متفاوت و خوشمزه آن شاهد هستیم. تنوع تمامی مدلهای جعبه پیتزا را در سایت ما میتوانید ببینید.
گفته شده در زمان لشکرکشی سپاه ایران در دوره ساسانی و جنگهای امپراطوری ایران و روم، سربازان خمیری را روی سپرهایشان پهن میکردند و روی آن مواد خوراکی و سبزیجاتی به دلخواه اضافه میکردند و در مسیرهای طولانی زیر نور آفتاب و در اثر گرما به آرامی پخته میشد.
این غذا در امپراطوری روم به جنوب ایتالیا انتقال داده شد و در آن جا تا مدتها به عنوان غذای فقرا شناخته میشد تا این که آشپز دربار رافائل اسپوزیتو با اضافه نمودن پنیر و گوجه فرنگی آن را به مشهورترین غذای ایتالیا تبدیل کرد.
«ملکه مارگریتا» بسیار از این غذا خوشش آمد و آرام آرام همهی مردم به خوردن چنین پیتزایی روی آوردند. به این ترتیب، پیتزای «مارگریتا» به مشهورترین پیتزای ایتالیایی تبدیل شد؛ پیتزایی که بهخاطر داشتن پنیر، به پیتزای ایرانی بیشتر شباهت دارد.
از دیگر عناصر تشکیل دهنده غذاهای فست فود سوسیس و کالباس هستند که ابتدا به صورت دستی و سنتی در یونان و روم شرقی رواج داشت که نوع دیگری از ذخیره سازی برای استفاده بلند مدت از فرآوردههای گوشتی به حساب می آمد؛
بعدها در چین و هند با اضافه نمودن ادویهجات و ترکیبات دیگر طعم آن را بهتر نمودند.
جالب است بدانید ایرانیان در این زمینه نیز استعداد به خرج دادند و پس از جنگ جهانی دوم نوعی از بهترین ژامبونها توسط دو تن از مهاجرین ارمنی در کارگاههایی در گیلان و تهران تولید شد به گونهای که انگلیسیها برای صدور چند تن از این نوع سوسیس و کالباس برای سربازان خود با آنان قرارداد بستند.
تاریخچه فست فود در ایران
مشتاقیم برای شما از تاریخچه فست فود در ایران بگوییم.
از اولین فست فودهای تهران در دهههای ۱۳۲۵ تا ۱۳۵۵ میتوان ساندویچ فروشی اختیاری را نام برد که در ابتدای خیابان لالهزار نو، جنب سینما متروپل قرار داشت و بسیار معروف بود؛
ساندویچهای کالباس آن از نظر طعم و مرغوبیت نظیر نداشتند. پیش از آن همه رستوران را با چلو خورش و چلو کباب میشناختند و غذای لقمهای در بین ایرانیان رواج نداشت.
اولین مورد خوردن غذا به صورت لقمهای یا ساندویچی در بین سربازان قذاق دیده شد که در پاسبانی خانه اعیان و اشراف، بخشی از آبگوشت خود را به صورت گوشت کوبیده نگه میداشتند، لای نان میپیچیدند و در ساعات دیگر میخوردند.
از سال ۱۳۳۲ به بعد، ساندویچ فروشیها در تهران علاوه بر کالباس و سوسیس و ژامبون، ساندویچهایی مناسب ذائقهی ایرانی مانند کتلت، استیک، سالاد اولویه، مغز، مرغ، تخممرغ و کوکو سبزی نیز ارائه مینمودند.
اولین پیتزافروشی اما با عنوان پیتزا داوود در خیابان نوفل لوشاتو، کوچه لولاگر شروع به کار کرد و بعدتر رستوران پنتری توسط یکی از فارغ التحصیلان دانشگاه پلی تکنیک کالیفرنیا در تهران افتتاح شد و دارای سه نمایندگی در خیابان ویلا، خیابان شاه عباس سابق و مشهد بود.
هر دو مورد هم اکنون فعال هستند و به مشتریان جدید و قدیم خدمات ارائه میدهند.
در مقابله با موج حملاتی که علیه صنعت فست فود صورت میگیرد، صاحبان این صنعت پُرسود خیلی سعی کردهاند تا عبارت فست فود (fast food) را از ذهن مردم پاک کنند و به جای آن عبارت “رستورانهای خدمات فوری” را جا بیندازند، اما مردم در سرتاسر دنیا به این نوع غذا میگویند: “فست فود”.