چاپ دیجیتال چیست؟ به زبان ساده
چاپ دیجیتال یکی از روشهای تبدیل تصاویر دیجیتال به محصولات چاپی است و شامل چاپ حرفهای در تیراژ پایین است.
یکی از جدیدترین روشهای چاپ که با گسترش صنایع مورد توجه قرار گرفته، روش چاپ دیجیتال است که از نظر صرفهجویی در زمان و مزیتهای دیگر قابل بررسی بوده و این انتظار وجود دارد تا با تکمیل این روش در سالهای آینده جهش بزرگی در صنایع چاپ به وجود بیاید.
در این مقاله قصد داریم با ابعاد فنی و مزیتی به زبان ساده با چاپ دیجیتال آشنا شویم.
همچنین بخوانید: چاپ افست به زبان ساده
مقایسه چاپ دیجیتال با چاپ آفست:
چاپ دیجیتال با روشهای سنتی چاپ آنالوگ مانند چاپ آفست متفاوت است زیرا به تخته چاپ نیاز ندارد و این امکان را فراهم میکند که چاپ شخصی، چاپ بر اساس تقاضا حتی تعداد کم، چاپهای کوتاه مدت و تحویل سریع امکانپذیر باشد.
مقایسه چاپ دیجیتال با چاپ مش:
“چاپ دیجیتال” نسبت به چاپ مش سریعتر و قابلیت و جزئیات بیشتری دارد.
معمولاً برای چاپ بستهبندی، بروشورهای بازاریابی مستقیم، کتب و مجلات استفاده میشود.
تکنولوژی چاپ دیجیتال چیست؟
بیشتر ماشینهای چاپ دیجیتال در طول تاریخ از فناوری مبتنی بر تونر استفاده میکردند و با پیشرفت سریع این فناوری، کیفیت این چاپ با ماشینهای افست رقابت میکند.
در سالهای اخیر، فناوری جوهرافشان دسترسی به چاپ دیجیتال و همچنین چالشهای هزینه، سرعت و کیفیت را که امروزه ارائهدهندگان چاپ با آن مواجه هستند، حل کرده است.
مزایا و معایب چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال با وجود این که در بین سایر روشها گرانترین به حساب میآید و نسبت به روشهای سنتی هزینه بیشتری دارد، اما با حذف لیتوگرافی سرعت عمل را به شکل فوقالعادهای افزایش داده و بهدلیل انجام چاپ به وسیله رایانه درصد خطاهای انسانی را کاهش داده است.
در روشهای سابق هزینه چاپ بستگی به تعداد تیراژ داشت اما در این روش تعداد مطرح نیست و به دلیل عدم استفاده از پلیت و لیتوگرافی در چاپ مجدد، امکان استفاده از طرح جدید فراهم است.
استفاده از چاپ دیجیتال در ایران همزمان با ورود کامپیوتر در سال 1380 صورت گرفت و خصوصا در چاپهای تبلیغاتی تحول بزرگی به وجود آورد.
با این وجود از نظر کیفیتی چاپ افست جایگاه بهتری داشته و به همین علت همچنان مشتری بیشتری نسبت به چاپ دیجیتال دارد.
علت این موضوع دستگاههای بیکیفیت چاپ دیجیتال است که اخیرا به کشور وارد شده و همچون دستگاههای اولیه قدرت پردازش رنگ را ندارد و این موضوع در مقام مقایسه چاپ افست و دیجیتال، حتی در چاپ تک رنگ مشکی به وضوح روشن است.
جوهرهای چاپ دیجیتال
جوهرهای چاپ دیجیتال شامل تونر و جوهر CMYK است، همچنین جوهرهای گسترده رنگی مانند نارنجی، آبی و سبز و جوهرهای خشک ویژه برای ایجاد اثرات فلزی، سفید یا شفاف استفاده میشود.
انواع رسانههای چاپ دیجیتال
دستگاههای چاپ دیجیتال قادر به چاپ بر همهچیز از جمله کارتهای ضخیم، کاغذهای سنگین و جعبههای تاشو تا پارچه، پلاستیک و زیرسطحهای مصنوعی هستند.
چاپ دیجیتال روی پارچه
جدیدترین نوآوری در صنعت چاپ پارچه، چاپ دیجیتال پارچه است. چاپ دیجیتال مزایای رقابتی زیادی دارد و امکان چاپ طرحهای پیچیده را دارد. از این رو بسیاری از چاپخانهها در حال تبدیل دستگاههای خود به چاپگرهای دیجیتال هستند.
چاپ دیجیتال یک روش مبتنی بر پرینترهای جوهر افشان است و طرحهای بسیار با کیفیتی را روی انواع پارچه چاپ میکند. اما چاپ دیجیتال امکان چاپ روی همه پارچهها را ندارد.
چاپ دیجیتال پارچه نیاز به انجام اقدامات خاصی پیش از قرار دادن پارچه در ماشینهای چاپی دارد. چاپگر دیجیتالی پارچه اطلاعاتی که باید چاپ شود را از کامپیوتر دریافت کرده و طرح مورد نظر را با کیفیت بالا روی پارچه چاپ میکند.
فرایند چاپ دیجیتال پارچه از طریق رنگ آمیزی پارچه با قطرات بسیار ریز رنگ که از نازلهای روی هدهای دستگاه خارج میشوند، صورت میگیرد.
از چه پارچههایی میتوان برای چاپ دیجیتال استفاده کرد؟
به عنوان مثال پارچههایی که دارای نخهای بسیار ظریف هستند، نمیتوانند در چاپ دیجیتال مورد استفاده قرار بگیرند؛ چرا که ممکن است به آنها آسیب وارد شود. در ادامه پارچههایی که برای چاپ دیجیتال مناسب هستند را معرفی میکنیم. با ما همراه باشید.
کتان:
پارچه کتان به علت توانایی کنترل رطوبت و دوام زیاد، در صنعت مد و فشن بسیار استفاده میشود.
با استفاده از دستگاههای چاپ دیجیتال به راحتی میتوان روی پارچه کتان چاپ انجام داد. برای اینکه بالاترین کیفیت و سرعت شستشو برای چاپ روی کتان فراهم شود، لازم است که از جوهرهای واکنش گرا در پرینترهای چاپ دیجیتال استفاده کرد.
ویسکوز:
این پارچه نیز در صنعت مد بسیار استفاده میشود و دستگاههای چاپ دیجیتال قابلیت چاپ روی این پارچه را دارند.
مانند پارچه کتان، برای این پارچه هم زمانی بهترین نتیجه حاصل میشود که در پرینتر از جوهرهای واکنشگرا استفاده شود.
پشمی:
امکان چاپ دیجیتال روی پارچه پشمی فراهم است اما بستگی به نوع پارچه پشمی دارد. بهتر است که برای انجام دادن چاپ دیجیتال روی این پارچه، پرینتری انتخاب شود که امکان فاصله دادن بین هدهای نازل و سطح مورد نظر را بدهد.
ابریشمی:
در چاپ دیجیتال روی پارچه ابریشمی، میتوان از جوهرهای واکنشگرا و جوهرهای دیگر استفاده کرد.
پلی آمید لیکرا:
از پارچه پلی آمید لیکرا برای تهیه لباسهای شنا استفاده میشود. بهترین نتیجه چاپ دیجیتال روی این پارچه زمانی حاصل میشود که از جوهرهای اسیدی استفاده شود.
با استفاده از این جوهرها بیشترین شفافیت رنگ و بیشترین مقاومت در مقابل شستشوی فراوان حاصل میشود.
پلی استر:
جوهری که روی پارچه پلی استر استفاده میشود، امکان سرعت بالا در چاپ را به چاپگران نمیدهد و بنابراین باعث کاهش سرعت چاپ میشود.
همچنین هدهای پرینتردر نتیجه غبار حاصله از جوهر آلوده میشوند. کمپانیهای چاپ دیجیتال ترجیحا از چاپ سابلیمیشن روی پلی استر استفاده میکنند.
آیا از چاپ دیجیتال روی پارچههای ترکیبی هم میتوان استفاده کرد؟
از چاپ دیجیتال روی پارچههای ترکیبی زمانی میتوان استفاده کرد که نسبت استفاده از انواع مختلف پارچه 70 به 30 باشد. به عنوان مثال میتوان از پارچهای با 70 درصد کتان و 30 درصد پلی استر استفاده کرد.
چاپ پارچه بر اساس نوع چاپ به دو دسته تقسیم میشود.
انواع چاپ پارچه
1. چاپ پارچه یووی
در چاپ یووی از مرکب مخصوص یووی و دستگاه یووی رول برای چاپ انواع تصاویر روی هر سطحی استفاده میشود.
این نوع چاپ به دلیل استفاده از اشعه یووی برای خشک کردن جوهر، ماندگاری بسیار بالایی دارد. همچنین به روکش خاصی نیاز ندارد و در برابر نور، رطوبت و الکل مقاوم است.
2. چاپ پارچه سابلیمیشن
در این نوع چاپ انواع طرح و تصاویر بدون محدودیت روی پارچه چاپ میشود. چاپ سابلیمیشن در برابر نور آفتاب مقاومت بالایی دارد و قابل شستشو است.
پارچههایی که رنگ روشن و درصد بالایی پلی استر دارند، برای چاپ سابلیمیشن مناسبتر هستند.
معرفی دستگاههای چاپ دیجیتال
دستگاههای متنوعی برای چاپ دیجیتال در ایران وجود دارد. این دستگاهها قادرند تا هر طرح و تصویری را با بالاترین کیفیت روی هر متریالی چاپ کنند. در ادامه به انواع دستگاههای چاپ دیجیتال اشاره کردیم.
دستگاههای جوهر افشان دیجیتال
پر کاربردترین دستگاه در دستگاههای دیجیتال، دستگاههای جوهر افشان هستند.
اطلاعات دیجیتالی که قرار است با این دستگاه چاپ شوند، به کمک مرکب مایع روی متریالهایی مانند کاغذ چاپ میشوند. خروجی این چاپگرها به راحتی قابل کنترل است و کیفیت کارهای چاپ شده با این دستگاه بسیار بالاست.
دستگاههای نوری یا پرتوی
پیشرفتهترین دستگاههای دیجیتالی، دستگاههای نوری یا پرتوی هستند که با شعاعهای لیزری طرح مورد نظر را چاپ میکنند.
این دستگاهها به این صورت کار میکنند که ابتدا طرح مورد نظر توسط شعاع لیزر روی کاغذهای حساس به نورایجاد و سپس تثبیت میشوند. برای چاپ عکسها در عکاسی نیز بیشتر از این دستگاهها استفاده میشود.
دستگاههای چاپگر حرارتی
این دستگاهها امروزه به دلیل پیدایش سایر روشهای چاپی کاربرد گستردهای ندارند و فقط در برخی از کارهای چاپی مورد استفاده قرار میگیرند.
دستگاه تصعید رنگ
این دستگاه بیشتر در عکاسیها برای چاپ با کیفیت عکس مورد استفاده قرار میگیرد.
استفاده از این دستگاه تنها برای ابعاد کوچک مورد استفاده قرار میگیرد و برای چاپ در ابعاد بزرگ مناسب نیست. هزینه نهایی این روش از سایر روشها بالاتر است.
دستگاه مارکر لیزری
این دستگاه در صنایع مختلف کاربرد بسیاری دارد. برای چاپ اطلاعات مختلف بر روی محصولات از دستگاه مارکز لیزری استفاده میشود.
اطلاعات محصول نظیر تاریخ تولید، قیمت، تاریخ انقضا و هر اطلاعات دیگر را به کمک این دستگاهها میتوان چاپ کرد.
دستگاههای الکتروفتوگرافی
این دستگاه از دو نوع مرکب برای چاپ طرح مورد نظر استفاده میکند و در دو نوع مختلف ساخته میشود. دستگاه مرکبی و دستگاه تونری.
1. دستگاه چاپ تونری
اساس کار دستگاههای تونری به این صورت است که درامهای چرخانی که در این دستگاه هستند، از طریق شعاع لیزر باردار میشوند. این دستگاهها به نسبت دستگاههای جوهر افشان، با سرعت بیشتری تصاویر و طرحها را چاپ میکنند.
دستگاههای چاپ تونری به دلیل سرعت بالایی که دارند، گزینهای مناسب برای مصارف صنعتی هستند؛ به همین دلیل کاربرد گستردهای در صنعت پیدا کردهاند.
2. دستگاه دیجیتال مرکبی
دستگاههای دیجیتال مرکبی به جای استفاده از تونر از مرکبهای رنگی استفاده میکنند.
برای چاپ در تیراژ بالا این دستگاهها بسیار کاربردی هستند ولی سرعت دستگاههای تونری را ندارند. همچنین این دستگاهها محدودیت اندازه سطح چاپی دارند و تنها تا سطح A3 قادر به چاپ هستند.
قیمت چاپ دیجیتال چقدر است؟
با توجه به اینکه دستگاههای چاپگر تنوع زیادی دارند، قیمت آنها ثابت نیست. قبل از خرید دستگاه دیجیتال پیشنهاد میکنیم که به ویژگیهای فنی، قابلیتهای آن و اینکه برای چه کاری به آن نیاز دارید، توجه کنید.
هزینههای این روش بر اساس نوع کاغذ، تعداد رنگ و تیراژ متغیر است اما همانطور که ذکر شد هزینه لیتوگرافی ندارد و در ابعاد محدود چون امکان تغییر طرح وجود دارد به صرفه است.
در تیراژ پایین بهتر است که از چاپ دیجیتال استفاده کنید. چاپ افست برای تیراژ پایین پیشنهاد نمیشود و برای تعداد بالای 1000 عدد و بیشتر مقرون به صرفه است.
در مجموع قیمت چاپ دیجیتال ثابت نیست و پس از مشخص شدن مواردی مثل جنس، یک یا دور رو بودن طرح چاپی، تیراژ و ابعاد، قیمت تعیین میشود.
سوالات متداول کاربران
چاپ دیجیتال چیست؟
چاپ دیجیتال یکی از روشهای تبدیل تصاویر دیجیتال به محصولات چاپی است و شامل چاپ حرفهای در تیراژ پایین است.
قیمت چاپ دیجیتال چقدر است؟
با توجه به اینکه دستگاههای چاپگر تنوع زیادی دارند، قیمت آنها ثابت نیست و هزینههای این روش بر اساس نوع کاغذ، تعداد رنگ و تیراژ متغیر است.
پارچههایی که میتوان در چاپ دیجیتال استفاده کرد کداماند؟
کتان، ویسکوز، پشمی، ابریشمی، پلی آمید و پلی استر
چاپ دیجیتال چه مزایایی دارد؟
سرعت بسیار بالا، نداشتن هزینههای اولیه یا راه اندازی، انجام هرگونه تغییر یا تنظیمات خاص بدون نیاز به آماده سازی، راحتی استفاده و عدم نیاز به نیروی متخصص برای چاپ، چاپ به مقدار لازم (تعداد کم)
2 دیدگاه دربارهٔ «چاپ دیجیتال به زبان ساده»
چاپ دیجیتال برای جعبه سیب زمینی در تیراژ 1300 مناسبه؟
معمولا برای این تعداد تیراژ چاپ دیجیتال اقتصادی نیست و چاپ افست جایگزین بهتریه. اما برای دریافت قیمت دقیق انواع چاپ در تیراژ دلخواه بهتره با کارشناسان ما تماس بگیرید.