بسته بندی هوشمند و جلوگیری از هدر رفت غذا
خانم کارول زویپ، عضو موسسه سلامت عمومی آمریکا در مصاحبه با سایت پکینگ دایجست، نکات جالبی را در مورد نوع بسته بندی و تاثیر آن بر هدر رفت کمتر مواد غذایی بیان کرد.
بنابر تعاریف موجود در لغت نامهها، استفاده بدون هدف، بیتوجه و به صورت افراطی برای هر کالایی را هدر رفت یا اسراف میگویند. به همین جهت است که دستیابی به بسته بندی هوشمند برای مواد غذایی مثل بسته بندی فست فود نیازمند ظرافت به خرج دادن و ایدهی مناسب است.
با چاپ و بسته بندی ایرانیان پک همراه باشید.
بسته بندی هوشمند و مناسبِ مواد غذایی، یک امر هنرمندانه است!
موسسه غذا و کشاورزی در ایالت متحده اخیرا در پژوهشی نشان داد، یکسوم غذای تولیدشده برای انسانها در جهان هدر یا گم میشود.
این حجم از هدر رفت در سال به 1.3 میلیارد تن در سال میرسد.
این ارقام شامل کل هدر رفت از زمین کشاورزی تا خانه مصرفکنندگان است.
بیشتر مراکز تولید غذا مایل هستند غذای خود را به صورت فلهای عرضه کنند؛ درحالیکه عرضه غذا در بستههای کوچک مانند جعبههای برگر میتواند هدر رفت غذا را به مراتب کاهش دهد. همچنین استفاده از بسته بندی میتواند مصرف غذا را برای مدت بیشتری ممکن سازد.
شرکتها و موسساتی که به طور تخصصی در زمینه تولید غذا فعالیت میکنند، با یک برنامه مناسب میتوانند با استفاده از بسته بندی، هدر رفت غذا را تا حد زیادی کاهش دهند.
البته انتخاب نوع بسته بندی و متریال بهکار رفته در این بستهها میتواند در این مورد تاثیرگذار باشد.
از نمونههای موفق در این زمینه میتوان فست فود گودفلاز را در بریتانیا نام برد که با ایجاد تغییر در جعبههای پیتزا امکان ذخیره سازی بستههای باقی مانده را فراهم کرده است.
همچنین یکی از فروشگاههای مواد غذایی در اقدامی بستههای پلاستیکی ذخیره گوشت را با فویل جایگزین کرده که وزن بسته تا 69 درصد کاهش یافته و محصول را تازهتر نگه میدارد.
در این مقاله بخوانید: نقش هوش مصنوعی در پکیجینگ محصولات
بسته بندی هوشمند
اخیرا با بسته بندیهای هووشمند غذا این امکان فراهم شده تا با تنظیم درجه حرارت، نور و حساسیت محصول غذایی امکان ماندگاری بیشتر برای آن فراهم شود.
علاوه بر آن استفاده از مواد زیست تخریب پذیر یا تجدید پذیر چالش جدیدی است که از سوی حامیان محیط زیست به عنوان بسته بندی هوشمند مطرح شده است.
استفاده از کاغذ و مقوا در صنعت بسته بندی غذا این امکان را به وجود میآورد که علاوه بر تازه نگه داشتن مواد غذایی و ماندگاری بیشتر آنان، تجزیه و استفاده دوباره از آنها دوباره صورت پذیرد لذا استفاده از مقوای بهداشتی ایفلوت در جعبه پیتزا و جعبه همبرگر از بهترین گزینههای ممکن است.
تعریف بستهبندی هوشمند مواد غذایی
به فناوریهای نو ظهور در صنعت بسته بندی، بسته بندی هوشمند میگویند که کاربرد کسب و کار و مصرف کننده را افزایش میدهد.
بسته بندی هوشمند برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مصرف کنندگان و کسب و کارهای خریدار محصول و ارائه تجربه شخصی مصرف کننده برای تعامل با برند تجاری استفاده میشود.
بسته بندی هوشمند میتواند با اجرای یک سری عملکردهای پویا مثل احساس، ثبت، تشخیص، رهگیری، برقراری ارتباط با استفاده از منطقهای علمی، افزایش زمان ماندگاری، ارتقای کیفیت، افزایش امنیت، جمع آوری داده و هشدار در مورد مشکلات احتمالی ماده غذایی را به همراه داشته باشد.
بسته بندی هوشمند مواد غذایی برای افزایش طول عمر مواد غذایی نیست و به مصرف کننده یا تولید کننده تازگی یا منقضی بودن محصول را اطلاع رسانی میکند. در مجموع بسته بندی هوشمند اطلاعاتی از کیفیت غذا به ذینفعان زنجیرههای عرضه مواد غذایی ارائه میدهد.
کاربرد بسته بندی هوشمند، سنجش، ردیابی، ارائه اطلاعات، بهبود کیفیت و هشدار دادن مشکلات داخلی یا خارجی محصول است.
بسته بندی هوشمند در صنایع غذایی
جدیدترین فناوری در زمینه بسته بندی مواد غذایی، بسته بندی هوشمند مواد غذایی است. این بسته بندیها به دلیل دارا بودن شناساگرهای مخصوص، شرایط محیطی و هرگونه تغییر در ماده غذایی را تشخیص میدهند و به وسیله این نشانگرها، درباره سالم یا ناسالم بودن مواد غذایی اطلاعاتی را در اختیار مصرف کننده قرار میدهند.