تاریخچه پست در ایران و جهان

تاریخچه پست در ایران

عناوین مهم:

پست و سیستم های ارتباطی

تاریخچه پست در ایران و جهان

ارتباط به چه معناست؟

ارتباط یکی از مهم ترین ابزار انسان از ابتدای پیدایش تا کنون بوده است. بدون ارتباط ما انسان ها عملاً قادر به زندگی نخواهیم بود و از بین خواهیم رفت.

ارتباط به معنای انتقال معنا بین موجودات زنده است. تمام روابط بین موجودات زنده از ارتباط آغاز می شود. برای انسان اولین ابزار ارتباطی که پدید آمد زبان بوده است. هرچه زندگی انسان ها بیشتر پیشرفت کرد، نیاز به ارتباط برای آنها پر رنگ تر شد. بخاطر همین با شکل گیری تمدن بشر، نیاز به نامه نگاری بین انسان ها رواج بیشتری یافت.

به همین جهت سیستم های پیام رسانی از دوران کهن تا به امروز در بین تمدن های انسانی رواج یافته است.

ارتباط، جزء جدانشدنیِ زندگی انسان هاست!

سیستم های پیام رسانی در جهان باستان

از آنجا که ارتباطات گسترده و خوب به وضوح برای اداره امپراطوریهای گسترده جهان باستان بسیار ضروری بود، جای تعجب نیست که از اولین مراجعات تاریخی به سیستمهای پستی، موارد مربوط به مصر حدود 2000 سال قبل از میلاد و چین تحت “سلسله چو”  1000 سال بعد از آن باشد.

تاریخچه پست در ایران و جهان

احتمالاً در چین بود که برای اولین بار سیستم ارتباطی پستخانه توسعه یافت و در زمان امپراطوران مغول به سطح بالایی از توسعه رسید. بزرگِ “امپراطوری پارس”  کوروش، در قرن 6 پیش از میلاد همچنین از سیستم های پیام رسان چاپارخانه استفاده می کرد. این سیستم توسط مورخان یونانی هرودوت و گزنفون  توصیف شده است.

تاریخچه پست در ایران از دوران کهن تا کنون

تاریخچه پست در ایران و جهان

دوره اول:

اولین سیستم رله (ایستگاهی) پستی توسط ایرانیانِ 3000 سال پیش با عنوان “چاپار” به وجود آمد. ایرانیان این تشکیلات اداری را بیانگذاری و سازماندهی کردند تا برای تمامی امور ارتباطی کشورمان ایران از آن استفاده شود.

 در اصل چاپارخانه ها یکی از معروف ترین و مهم ترین تشکیلات اداری هخامنشیان بودند. چاپارخانه ها ارتباط دائمی بین بین مراکز و ایالات مهم کشور را حفظ می کردند. داریوش هخامنشی یکی از پادشاهانی بود که نظام ارتباطی را در کشور پهناور ایران سامان بخشید. به دستور داریوش جاده های طویلی در ایران ساخته شد که مهمترین آنها به “راه شاهی” معروف بود. این جاده 2400 کیلومتر مسافت داشت که در هر 24 کیلومتر چاپارخانه ای با چابک سواران و اسب های تازه نفس قرار داشت.

داریوش بزرگ در مورد چابک سواران دولتی خود یک سخن معروف دارد: “نه برف، نه باران، نه گرما و نه تاريكي شب نمي تواند پيک های تندرو را از حركت بازدارد.” امروزه این جمله سر در ساختمان اداره پست نیویورک دیده می شود.

تاریخچه پست در ایران و جهان

دوره دوم:

در این دوره تغییر و تحولات زیادی در پست حاصل شد. تا قبل از سال 1258، پست در ایران به صورت اداره بود و تمامی امور پستی در آن دوره توسط این اداره انجام می گرفت. “ناصرالدین شاه قاجار” شخصی بود که در آن سال وزارت پست را تأسیس کرد.

ایران دارای هفت خط داصلی و پنج خط فرعی پشستی در سال 1264 بود. زمانی که “میرزا تقی خان امیرکبیر” به صدارت منصوب شد، پست در ایران دچار تغییراتی گشت و پست نوین بنیان گذاری شد.

تاریخچه پست در ایران و جهان

دوره سوم:

دوره ی سوم صنعت پست را می توان دوره ی سرنوشت ساز پست در ایران نامید. با پیروزی انقلاب اسلامی، شیوه های مدرن پستی توسعه یافت و کمیت و کیفیت خدمات افزایش یافت. البته امروزه پست مفهوم تازه ای پیدا کرده است و با گسترش فروشگاه ها در فضای دیجیتال، کمیت و کیفیت بسته های پستی روزانه رو به افزایش است.

تاریخچه پست در ایران و جهان

بسته بندی های پستی

به طور کل بسته بندی های متنوعی برای نامه های پستی وجود دارد. از قدیم الایام پاکت های نامه و پاکت های پستی از جنس های مختلفی بودند. معروف ترینِ آنها پاکت های تحریر و پاکت کرافت هستند. پاکت کرافت از جنس کاغذ کرافت است که این کاغذ مزایای زیادی دارد. علاوه بر قیمت کمِ آن، دارای مقاومت خوبی است و 100% قابل بازیافت است.

از این جهت استفاده از کاغذ کرافت در بسته بندی ها و ساخت پاکت ها بسیار به محیط زیست ما کمک می کند. پاکت کرافت ایرانیان پک در ابعاد و مدل های مختلفی تولید و عرضه می شود که بنا بر سفارش شما می تواند اندازه های مختلفی به عنوان پاکت نامه یا پاکت های پستی دارا باشد.

تاریخچه پست در ایران و جهانتاریخچه پست در ایران و جهان

4.1/5 - (22 امتیاز)
Picture of نویسنده: ایوب مردانی
نویسنده: ایوب مردانی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید